Hva er forskjellen på fjærmadrasser, memory foam og TEMPUR®?

03. mars 2021 | Tempur-materiale

Å velge seng eller madrass er en stor avgjørelse, og hvilken type man skal velge er ofte vanskelig å vite. La oss se nærmere på forskjellene mellom fjærmadrasser, vanlig memory foam og TEMPUR®-materiale, for å hjelpe deg å bestemme deg for hva som er riktig for deg og dine behov.


Hva er Tempur

Ok, la oss gå rett på sak – her er hver madrass i et nøtteskall:


Hva er en fjærmadrass?

Springfjæmadrasser er en av de eldste typene madrassene som finnes, og har røtter helt tilbake til midten av 1800-tallet[i]. I dag er det flere typer av fjærer å velge mellom, der bonellfjærer og pocketfjærer er blant de mest populære. Springfjærene utgjør støttelaget, og dekkes så med et dempende materiale på toppen(vanligvis en type skum), før alt pakkes i et trekk. Som navnet hinter til kan springfjærmadrasser være ganske spretne[ii].

Ulemper og fordeler med en fjærmadrass

Hva er en memory foam madrass?

Madrasser av minneskum, eller memory foam, er laget av et viskoelastisk skum som har både (væskeliknende) og elastiske (fjærliknende) egenskaper. Materialets høye materialtetthet betyr at madrassen responderer på kroppsformen din når du legger deg ned, og dermed gir god støtte. Den går tilbake til sin opprinnelige form igjen når du har reist deg opp[i] (derav navnet ‘minneskum’). Husk at kvaliteten på minneskum kan variere veldig, og gi forskjellige nivåer av støtte, komfort og varighet.

Her er  ulempene og fordelene med minnskum

Hva er en TEMPUR®-madrass?

TEMPUR®-materiale er et viskoelastisk materiale med høy materialtetthet. Nøkkelen til memory foam av god kvalitet, er å finne den riktige balansen mellom støtte og komfort – og vi mener at vi har klart nettopp det. Vi skapte verdens første madrass og pute av memory foam, basert på en oppfinnelse opprinnelig fra NASA, og vi har brukt mange år på å finpusse og perfeksjonere vårt materiale og design. Kun TEMPUR®-materiale responderer så presist på kroppsformen, vekten OG kroppsvarmen din idet det tilpasser og føyer seg perfekt etter deg – og det er det som er hemmeligheten. Det er slik det gir den trykkavlastende effekten det er bevist at det har. Opprinnelig var TEMPUR® en stor sukksess innen helsesektoren, men det er nå å finne på soverom over hele verden, der det bidrar til å forandre måten folk sover på til det bedre. 

Her er fordelene med Tempur

Hvilken madrass er mest komfortabel ?

Fjærmadrasser

Når du legger deg på en vanlig springfjærmadrass, vil den respondere på kroppen din ved presse tilbake med liknende mengde trykk som din kropp gir den. Noen liker den spretne følelsen dette kan gi, men siden kroppen vår ikke sprer trykket jevnt utover madrassen, vil områdene som får mest vekt også få mest press tilbake. Dette kan skape trykkpunkter som potensielt kan gi deg ubehag. Det kan også føre til at du snur og vender på deg mer i løpet av natten, som ofte gjør at man vrir kroppen i unaturlige stillinger, slik at en føler seg øm og sår neste morgen.


Madrasser av memory foam

En memory foam madrass gir jevnere støtte til kroppen enn en fjærmadrass. Fordi den former seg etter din kropp og fordeler vekten din jevnt på overflaten, vil du oppleve færre trykkpunkter.


Kvaliteten på ulike typer memory foam madrasser vil imidlertid variere. Det samme gjelder hvor god støtte og komfort du vil oppleve at du får. Noen typer memory foam gir god komfortfølelse, men lite støtte, mens andre gir det motsatte. Selv om bedre umidelbar komfort først kan høres appelerende ut, kan mangelen på støtte over tid bli problematisk – mens for mye støtte kan gjøre at madrassen føles altfor fast.

 

Madrasser av TEMPUR®-materiale

Med sine unike egenskaper gir TEMPUR®-materialet enestående komfort og støtte. Den unike følelsen det gir, bidrar til å gi deg den komforten du trenger for å sovne raskere, samtidig som det reduserer hvor mye du snur og vender deg, så du kan sove både dypere og lengre. Et antall kliniske tester har bevist at noen former for TEMPUR®-materiale kan lette trykk på sensitive områder som skuldre, rygg, hofter og ledd [i], slik at hele kroppen vil føles mer avslappet. Noen beskriver det å ligge på en TEMPUR®-madrass som å føles vektløs, mens andre sier at det er som å sove på en sky. Vi sier bare at det er en følelse som ingen andre!

 

 

Vil madrassen gjøre meg varm?

Fjærmadrasser

Madrasser av springfjærer er generelt sett på som et kjøligere alternativ enn memory foam. De er bygget opp av flere lag, som typisk puster godt og gir god luftsirkulasjon.

 

Madrasser av memory foam

Noen sier at de blir varmere når de ligger på vanlig memory foam, og tror at det skyldes at madrassen i seg selv avgir varme. Det er mulig at tettheten i et billigere materiale kan bety at luftsirkulasjon og ventilering kan bli et problem.

 

Madrasser av TEMPUR®-materiale

TEMPUR®-materialet i våre senger og madrasser har en åpen cellestruktur, som gjør at det puster bedre enn memory foam av dårligere kvalitet. TEMPUR®-materialet har også egenskaper som gjør at det reduserer mengden trykkpunkter, og kan dermed bidra til økt blodsirkulasjon. For enkelte kan dette gjøre at de vil føle seg noe varmere, men det er ikke noe vi hører ofte fra eiere av våre madrasser. Om man plages av at man blir varm i sengen, kan det å bytte til en lettere dyne,eller å investere i bomullslaken av høy kvalitet, som våre TEMPUR-FIT™-laken, bidra til en kjøligere og mer komfortabel søvn.

 

Vi tilbyr også TEMPUR®-madrasser med CoolTouch, som ved bruk av innovativ tekstilteknologi gir en kjøligere følelse ved berøring, og transporterer bort varme mer effektivt.

 

Hvordan er det å sove ved siden av noen på madrasssen?

Fjærmadrasser

På grunn av sprettenheten i en vanlig springfjærmadrass, vil du sannsynligvis merke når sidemannen snur seg, og det kan lede til en forstyrret og avbrutt nattesøvn(til og med en krangel om morgenen!).

 

Madrasser av memory foam

Memory foam, eller minneskum, reduserer typisk bevegelsesoverføring, så det er mindre sannsynlig at du vil bli forstyrret av din partners bevegelser. Jo høyere bevegelsesoverføring, jo mer forstyrret blir du om natten. Vanlig minneskum kan ha bevegelsesoverføring på over 20%.

 

Madrasser av TEMPUR®-materiale

TEMPUR®-materiale har blitt vitenskapelig testet av vårt team i Danmark, og har vist seg å ha 3% bevegelsesoverføring, som minsker sjansen betraktelig for at du forstyrres av din partner om natten. Dette betyr en rolig(og utrolig!) nattesøvn for dere begge – og mindre sjanse for en krangel neste morgen!

 

 

Vil madrassen hjelpe på smertene mine?

Fjærmadrasser

Selv om noen springfjærmadrasser kan være komfortable uten den trykkavlastende eller de bevegelsesdempende egenskapene til memory foam, er de ikke ideelle for folk som lever med smerter. Fjærmadrasser gir mindre trykkavlastning til sensitive områder av kroppen, slik som nakke, skuldre og hofter. Dette kan igjen gi ubehag, slik at du snur og vender på deg mer om natten. Det kan til og med gjøre at du ender opp med å ligge i unaturlige stillinger – og dermed forverre ubehaget. Bulkene og søkkene som kan oppstå i en fjærmadrass over tid, betyr at du ikke lenger sover på en jevn overflate, og det kan gi ekstra press eller belastning på enkelte kroppsdeler.


Madrasser av memory foam

Ved å tilpasse seg konturene til din kropp, fordeler memory foam vekt mer jevnt på overflaten, så du opplever færre trykkpunkter. Det kan være bra for de som plages av smerter i rygg eller ledd. Men, hvis materialet er for fast, kan det legge mer trykk på følsomme områder, og dermed fremkalle mer ubehag og smerter[ii]. På den andre siden kan et for mykt materiale føles komfortabelt umiddelbart, men mangelen på støtte det gir kan bli problematisk over tid.


Madrasser av TEMPUR®-materiale

TEMPUR®-materiale kan sees på som et slags hemmelig våpen i kampen mot smerter. De fantatiske tilpasningsevnene til materialet gir jevn komfort og støtte til hele kroppen din. Ved å redusere trykkpunkter, hjelper TEMPUR® også med å redusere mengden du snur og vender på deg i løpet av natten. Dette kan igjen bidra til å redusere sjansene for at du vrir kroppen inn i unaturlige stillinger som kan forårsake smerter, stivhet og ubehag. Du vil sove dypere og lengre, og gi kroppen de beste forutsetningene for å reparere seg selv.

 

Da er det kanskje ingen overraskelse at profesjonelle i helsesektoren over hele verden setter sin lit til TEMPUR®. Faktisk ble TEMPUR®-materiale, da det først ble funnet opp, brukt utelukkende i helsesektoren og til medisinske formål, og noen typer TEMPUR®-materiale har vist sine fordeler i flere kliniske tester. Selv i dag er mange av produktene våre CE-merket som medisinske hjelpemidler av EU, og våre madrasser og puter blir fortsatt benyttet innen helsesektoren.

 

 

Hvor lenge vil madrassen vare?

Fjærmadrasser

En god madrass med springfjærer burde vare mellom syv og ti år[iii]. Men velger du en standard springfjærmadrass vil du over tid kunne merke at fjærene kan miste formen sin og lettere bli slappe eller utstikkende [iv]. Et annet problem med fjærmadrasser er at det øverste komfortlaget etterhvert forringes eller flytter på seg, og dermed oppstår søkk og groper, slik at madrassen føles klumpete – ikke et ideelt utgangspunkt for en god natts søvn!

 

Madrasser av memory foam

Madrasser av memory foam blir generelt ansett for å være mer holdbare og varige enn fjærmadrasser [v] og en kan vanligvis forvente at de varer i opptil ti år.

 

Men kvalitet og holdbarhet kan variere mellom ulike typer memory foam. Memory foam madrasser av høyere kvalitet har typisk høyere materialtetthet, og er ofte mer holdbare [vi]. Billigere alternativer kan mykne over tid, og krever at man jevnlig roterer dem de siste par årene.

 

Madrasser av TEMPUR®-materiale

I TEMPUR® er kvalitet kjernen i alt vi gjør. I løpet av de 60 timene det tar å lage en TEMPUR®-madrass, utfører teamet vårt inntil 67 (ja, 67!) ulike kvalitetskontroller, for å sikre at du får en madrass av så høy kvalitet som mulig. Hvis en av våre eksperter mener at madrassen ikke er perfekt, vil de refusere den uten å nøle. Vi godtar ikke mindre enn det aller beste, og det er derfor vi er så sikre på at din TEMPUR®-madrass vil holde seg godt over tid.

 

Faktisk er vi så sikre på dette, at vi garanterer at hver TEMPUR®-madrass skal holde seg i minst 10 år, og vi erstatter den uten kostnader hvis den ikke gjør det. Vår Kvalitetsgaranti dekker permanente groper, deformering og mangel på reaksjonsevne i materialet .

 


 

[i] http://www.mizuhosi.com/wp-content/uploads/TEMPUR®-vs-Conv-Foam-Support-Surfaces-reprint.pdf

[ii] https://sleepopolis.com/blog/foam-vs-spring-mattress/

[iii] https://www.thespruce.com/how-often-to-replace-mattresses-1391234

[iv] https://sleepopolis.com/blog/foam-vs-spring-mattress/

[v] https://sleepopolis.com/blog/foam-vs-spring-mattress/

[vi] https://sleepopolis.com/blog/foam-vs-spring-mattress/

FØL DET PÅ KROPPEN



FINN EN TEMPUR-BUTIKK ELLER -FORHANDLER OG TEST VÅR MADRASSKOLLEKSJON

An Image